Menu

Inchecken op de luchthaven

Inchecken op de luchthaven

Bij het inchecken op de luchthaven wordt na controle van het paspoort of de ID-kaart een instapkaart gegenereerd, waarmee je dan aan boord kunt gaan. Daarnaast kan de passagier alle bagage, die hij of zij niet de cabine mee in wel nemen, afgeven bij de incheckbalie. Indien dit mogelijk is, raden wij aan om online in te checken. Dit proces gaat sneller en u kunt in dat geval later op de luchthaven aankomen.

Check-in balies en personeel

Na aankomst op de luchthaven vindt u overal speciale informatieborden met informatie over uw vlucht. Voor vragen met betrekking tot inchecken of uw reis kunt u terecht bij het luchthaven informatiepunt. Vaak zijn deze te vinden in de buurt van de incheckbalies.

Let op!
U moet ten minste 2 uur vóór het geplande vertrek van uw vlucht op de luchthaven aankomen.

Stap voor stap

 1. Zoek de juiste incheckbalie voor uw vlucht.
 2. Houd uw documenten bij de hand: paspoort (of nationale identiteitskaart), online reserveringsnummer (code) of een papieren kopie van het ticket (indien u deze heeft).
 3. Bij de incheckbalie wordt u gevraagd om bovenstaande documenten aan te bieden en kunt u uw ruimbagage overhandigen. Deze zal worden gewogen om vervolgens aan boord van het vliegtuig te gaan.
 4. Na het aanbieden van de documenten en het inchecken van de bagage ontvangt u een instapkaart, waarmee u aan boord van het vliegtuig kunt gaan.
 5. Om de incheck-procedure te voltooien dient u naar de juiste gate te gaan. Hier zal elke passagier een veiligheidscontrole ondergaan.
 6. Tijdens de veiligheidscontrole moet elke passagier voorwerpen, zoals sleutels, telefoons, riemen, elektrische apparatuur, jassen en sjaals in de daarvoor bestemde bakken op de transportband plaatsen.
 7. Na het voltooien van de beveiligingscontroles kunt u verder gaan naar de gate. De juiste gate kunt u vinden op de diverse informatieborden. Bij de gate kunt u aan boord van het vliegtuig gaan. De gates gaan meestal een half uur of een uur van tevoren open en het boarden begint een half uur voor vertrek. De tijd, wanneer ingestapt dient te worden, staat op de instapkaart aangegeven. Het personeel bij de gate informeert u, wanneer u aan boord mag gaan.

Let op!

Sommige luchtvaartmaatschappijen (bijv. Ryanair) berekenen extra kosten voor het inchecken op de luchthaven en het afdrukken van de instapkaart. Meer gedetailleerde informatie m.b.t. extra kosten voor inchecken op de luchthaven kunt u vinden in de gebruiksvoorwaarden van elke luchtvaartmaatschappij. Het is de plicht van elke passagier om van de gebruiksvoorwaarden kennis te nemen.

Selfservice check-in op de luchthaven

Om te voorkomen, dat u lang moet wachten om in te checken bij de incheckbalie, kunt u de selfservice incheckautomaten gebruiken. Deze automaten zijn te vinden op de meeste internationale luchthavens.

Stap voor stap

 1. Lokaliseer een selfservice incheckautomaat - op de webpagina's van de luchthaven kunt u informatie vinden over de locatie van deze automaten.
 2. Voer de gegevens in van uw paspoort of identiteitskaart, die u gebruikt heeft om een ticket te kopen. Daarnaast wordt er gevraagd naar uw boekingsnummer. Deze kunt u terugvinden op uw boekingsbevestiging.
 3. Het automatische systeem zal u een zitplaats in het vliegtuig toewijzen. Soms laat het systeem toe, dat u zelf een stoel kunt kiezen.
 4. Neem de afgedrukte instapkaart met u mee. Deze heeft u nodig om aan boord van het vliegtuig te kunnen stappen.

Let op!

Op bepaalde luchthavens is de optie om zelf in te checken alleen beschikbaar als de passagier alleen met handbagage reist.

De meest grote luchthavens bieden ook de selfservice check-in, indien u reist met ruimbagage (geregistreerde bagage). Indien u gebruikmaakt van deze optie, ontvangt u een speciaal label of sticker plaatje, die u op de bagage moet bevestigen. De bagage, die u voorzien heeft van een label of sticker plaatje, moet worden afgegeven bij het bagageafgiftepunt.

Het gebruik van de selfservice check-in op de luchthaven is gratis.


Economy Class check-in

Passagiers, die een Economy Class ticket geboekt hebben bij een reguliere luchtvaartmaatschappij, hebben de keuze uit een aantal incheck methoden:

 • Inchecken op de luchthaven
 • Selfservice check-in op de luchthaven
 • Online inchecken
 • Telefonisch inchecken (telefonische data-overdracht)

Niet alle luchtvaartmaatschappijen bieden de optie om telefonisch in te checken (hoewel bijv. Polish Airlines LOT deze optie via een spraakverbinding beschikbaar stelt). De meest makkelijke en voor de hand liggende incheck methode is “Online inchecken”. Door online in te checken kunnen passagiers de eventuele wachtrijen op de luchthaven omzeilen. Nadat de passagier de bagage heeft afgegeven bij het bagageafgiftepunt, moeten zij alleen nog de beveiligingscontroles ondergaan.

 

First Class check-in

Voor passagiers, die een zitplaats hebben aangeschaft in de First Class (bij bepaalde luchtvaartmaatschappijen ook in de Business Class), bieden reguliere luchtvaartmaatschappijen speciale bagageafgiftepunten aan. Dankzij dit gemak kunnen passagiers, die een First Class ticket geboekt hebben, rekenen op snelle en probleemloze formaliteiten op de luchthaven. De First Class incheckpunten zijn duidelijk aangegeven. Ook de snelle beveiligingscontrole punten, waarbij de veiligheidscontroles extra snel doorlopen kunnen worden, zijn duidelijk aangegeven.

Passagiers, die First Class reizen, kunnen uiteraard online, bij de selfservice incheckautomaat en telefonisch inchecken.

British Airways biedt bijv. een smartphone check-in via gegevensoverdracht. De passagier verkrijgt de streepjescode van de instapkaart en kan deze dan afdrukken via een draagbare printer. Een dergelijke optie is nog niet beschikbaar voor alle luchtvaartmaatschappijen, maar wordt wel steeds populairder.


 

Tips en suggesties in dit artikel en gerelateerde artikelen zijn uitsluitend informatief en als hulp bedoeld en kunnen geen grondslag vormen voor een claim jegens eSkyTravel.be.

Heeft u in dit artikel de informatie gevonden waarnaar u op zoek was? Ja | Nee
Mijn mening over dit artikel:
Bedankt voor uw mening!